BLOG

6 tipp, hogy karantén után is építkezzenek

Egyes párok számára, főként friss kapcsolat esetén, ha néhány hétig összeragadnak a saját kis buborékjukban, olyannak tűnhet számukra ez az időszak, mint egy álom. Ugyanakkor más párok számára ez lehet a legrosszabb rémálom. Elég, ha csak néhány nap telik el, és minden a feje tetejére áll. Néhány együtt karanténba eltöltött nap után egyesek már elveszítik a fejüket.  Mivel az a kérés fogalmazódott meg, hogy tanúsítsunk társadalmi elhatárolódást, így kénytelen kelletlen össze volt mindenki zárva a házastársával, barátjával vagy barátnőjével. Ha stresszt érzett a koronavírusnak a kapcsolatokra gyakorolt hatása okán, akkor tudja azt, hogy ezzel az érzéssel nem volt egyedül, és azon se lepődjön meg, ha ideges reakciót váltott ki önből ez a helyzet.

Hogyan lehet fenntartani mégis jól a kapcsolatot?

Bármilyen új élethelyzet adódik az életünk során, azokhoz minduntalan alkalmazkodnunk kell, ilyen volt például a COVID-19 is. Ebből kifolyólag számos bizonytalanság alakult ki, és a stressz szintünk magas volt. Tehát, ha hirtelen lakásba vagy házukba szorultak a partnerével 24 órán át, és ehhez nem szoktak hozzá eddigiek során, akkor újból meg kellett szoknia a másik lépteit, állandó jelenlétét, kéréseit. 

  Jogos kérdésként merül fel, hogy miként lehet megőrizni az autonómiát és a partnerünkhöz való alkalmazkodást. Az, hogy a másikkal megosztjuk az életterünket, azt feltételezi, hogy figyelembe vesszük a párunk érzéseit, igényeit, értékeit, de közben önnön magunkról sem feledkezhetünk meg. Ez óhatatlanul is feszültséget teremt, mely érzések, vélemények eltérőek lehetnek partnerünkétől.

Bár az életünk teljesen átrendeződni látszik, mégis vannak alappillérek, melyek karantén ide vagy oda, örökérvényűek.

  1. Legyen minél több énidő

Minden nap szánjon egy kis időt önmagára, amikor egyedül van érzéseivel, gondolataival. Fesse ki a körmét, vagy épp mossa azt le. Nézegessen autókat a neten vagy költse el nyugalomban a délutáni kávéját. Bármi is legyen az, a lényeg, hogy magaddal legyél. Ez akkor a legszerencsésebb, ha össze is van hangolva a párjával. Ilyenkor mindenki egy kicsit befelé tud tekinteni, és meg tudja találni a lelki békéjét.

    2.  Legyen napirend 

Fontos, hogy az otthon töltött idő is valamely menetrend mentén haladjon. Sokan nem is bírnák ki enélkül, és még az otthonukban is görcsösen igyekeznek ragaszkodni a precíz időbeosztáshoz.  Legcélrevezetőbb, ha a párok összeülnek és közösen dolgozzák ki. Ez különösen akkor hasznos, ha a párok home officeban dolgoztak, vagy a szokásosnál sokkal  többet vannak egymás közelében. Ha közösen vannak kitalálva az általános alapszabályok, akkor az mindenki számára érthető, és könnyebben betartható, mintsem hogy ad hoc jelleggel működnének.

 3. Friss levegőn való lét

Bár arra voltunk utasítva, hogy maradjunk az otthonunkban, de ez még nem jelenti azt, hogy nem tehettünk sétát a blokk körül, vagy ne ülhettünk ki a teraszra vagy a közeli erdőbe ne mentünk volna el kirándulni. Szükségünk volt, van és lesz is a friss levegőre. S természetesen jótékony hatással van a mentális egészségre is. A tanulmányok azt mutatják, hogy a természetben töltött séták csökkenthetik a szorongás és a depresszió tüneteit.

4. Tartsa a kapcsolatot a külvilággal

Sajnos ebben az időben nem volt lehetséges kimenni és meglátogatni más barátokat és családtagokat. A társadalmi távolmaradás lényege, hogy elkerüljük a baktériumok terjedését, és ez csak akkor működik, ha mind otthon maradunk. A mai modern technológiáknak köszönhetően azonban rengeteg más módon is kommunikálhatunk másokkal. Ne hagyja figyelmen kívül a barátokkal és szeretteikkel fenntartott kapcsolatait sem.

Ha naponta legalább egy-két telefonbeszélgetést vagy facetime-on való kommunikációt lefolytat, az elősegíti az általános jó közérzetét, és valamelyest élt társadalmi életet is, vagy volt kivel megosztania a napi történéseket.

5. Tanulja meg, miként lehet jobban kommunikálni

A kommunikáció mindig kulcsfontosságú a kapcsolatokban, de ha 24 órás / nap karanténba kerül, vagy ha Önnek a párkapcsolata fontos,  akkor a minőségi kommunikáció nélkülözhetetlen. Ebbe beletartozik az empátia és a türelem is.

6. Fordítsanak előnyükre minden percet

Ha Ön  és a párja külön műszakban dolgozik, vagy külföldön tartózkodott, most itt az idő, hogy újrakapcsolódjanak egymáshoz. Számos lehetőség van, aminek a révén akár társasozás, esti borozgatásos beszélgetés vagy akár közös kertészkedés, sütés főzés révén közelebb kerülhetnek ismételten egymáshoz.

Íme további néhány tipp

  • Játsszanak együtt valami jót
  • Töltsön extra időt új dolgok tanulására
  • Készítsen listákat azokról a dolgokról, amelyeket együtt akarnak a jövőben megtenni;
  • Hódoljanak a testi örömöknek és tanulják meg újra egymás testét
  • Adjunk masszázst a másiknak
  • Dekorálja ki és tisztítsa meg otthonát.

Most ez egy olyan időszak, amikor be kellett látnia a világnak – és a partnerének -, hogy több szeretetre van szüksége mindenkinek, mint valaha. Az élet számos fordulatokat hordoz magában, de ha követi ezeket a tippeket és aktívan dolgozik azon, hogy a lehető legjobb társ lehessen, biztos lehet benne, hogy az együtt töltött idő jótékony hatással lehet a kapcsolatukra nézve, és közelebb kerülhet saját magához is.

Megosztás:

További cikkek:

Az élet, ami a *lelked* zongoráját elhangolta

Batyuk és útravalók, melyeket a hátadaton görnyedve magadra aggadtál a hosszú út során. Szerepek, melyeket eljátszottál már életed színpadán, voltál már feleség, gyermekei mellett virrasztó

Amikor életed regénye porrá válik…

Amikor valami végetér. Amikor nem csak egy fejezet zárul le, hanem szinte egy emberöltőnyi regény is. Amit eddig dédelgettél történet, minden lapjával együtt porrá lett

Foglaljon még ma egy ingyenes 30 perces hívást!