Híd egymáshoz

mediáció

Konfliktus kontra megoldás

Miért is működik?

A közvetítés a bírósági folyamatok szerves részévé vált Magyarországon. A mediáció egyedülálló lehetőséget nyújt a feleknek, hogy kilépjenek a vitazónából, és közvetlenül, közvetítő közreműködésével kommunikáljanak. A biztonságos környezetet biztosító harmadik féltől, független – közvetítő – segítségével a folyamat felhatalmazza arra a feleket, hogy reálisan megvizsgálják a kockázatokat, beazonosítva a fennálló helyzetet, csökkentve a félreértéseket, közvetlenül kimondásra kerülnek a különböző perspektívák, feltárva ezzel a lehetséges megoldást. Az esetek 80-90 százalékában bírósági tárgyaló terem nélkül is megállapodásra jutnak a felek.

A GYERMEK ÉRDEKE MINDENEKFELETT ÁLL

Igazságügyi közvetítés

Buzgó kalap helyett problémamegoldó kalap kell

A feleknek amivel készülniük kell, hogy megfogalmazzák a céljaikat, miközben fontos hogy megtartsák rugalmasságukat, és adott esetben ezt a célt az új információk birtokában módosítsák.

Mediátor perspktívája a folyamattervezés, melyet a résztvevők alakíthatnak igényük szerint. A mediátor végig arra motiválja a feleket, hogy olyan feltételeket fogadjanak el, amik a legjobban mindenki számára hosszútávon és ami a gyermek legfőbb érdekét szolgálja. Tudni kell különbséget tenni aközött, hogy nem a gyermektől, hanem a házastársunktól válunk. Alternatíva lehet, hogy míg a közvetítő semlegessé válik, a felek olyan komoly kérdéseket tesznek fel egymásnak, mellyel felmérhetővé válnak a kockázatok, és veszélyek.  Közvetítő mintegy moderátorként felvázolja az érdekeket, összegzi fejezetenként az igényeket, és segíti a felek ötletbörze-megoldási lehetőségeit, ami a házasság felbontásának/helyrehozalanának globális rendezéséhez vezet.

“Az egyetlen fontos és komoly dolog az ember életében a gyermek, akikért érdemes ádozatot hozni, és a legnagyobb bűn belőlük áldozatot csinálni.”

Gyurkó Szilvia 

Win-win a cél...

Mediáció fajtái

Választható egy olyan folyamat, ahol csak az egyik fél marad a közvetítővel, aki elősegíti a kommunikációt, és ezt közelítve ezzel egyidejűleg win-win , más szóval adok és kapok is megoldásokat keresnek. A felek véletlenül se érzik magukat eközben sürgetve, de fel van hívva a figyelmük arra, hogy a vállalásaikért felelősséggel kell viseltetniük.

Caucus model, amikor a felek teljesen más szobában tartózkodnak, és nem is találkoznak, míg a mediátor oda-vissza cseréli az információt, cserél ajánlatot, és ellenajánlatot ezzel lágyítva és elmozdulva a megoldás irányába. Ez a modell, akkor szükségszerű, ha a felek egymásra nézve mérgező hatással vannak.

Több legyet mézzel, mint ecettel lehet megszerezni.

Cél megjelölés és rugalmasság:

A célokon kívül szükséges a rugugalmasság a felek részéről. Áldott a rugalmasság, mondja egy gyakorlott mediátor. Minden meg fog változni és mindent meg is kell változtatni, ha egy szükséges új információ kerül felszínre.

A mediátor gyakran különbséget tesz korai és késői szakaszú mediáció között. A kérdés az, hogy az ügyben korán meditál e vagy , még mielőtt sok időt, pénzt energiát fektetnének be,  vagy későn, miután már sok energiát fektettek be. MIndegyiknek megvan az előnye és hátránya.