BLOG

10 aranyszabály, ha békében akartok válni gyerekkel

Válás gyerekkel

A válás az egyik legnehezebb helyzet, amellyel életében találkozhat az ember. Most úgy tűnhet, hogy te és házastársad már soha többé nem lesztek ugyanabban a szobában feszültség és ellenségeskedés nélkül. Ha közös gyermekeitek is vannnak, mindent meg kell tennetek annak érdekében, hogy a haragon túl tudjatok lépni és megtaláljátok az utat az érzelmileg egészséges jövő és a barátságos válás irányába.

Kövessétek ezt a 10 aranyszabályt a közös szülőség jövőbeli létrehozásához.

1. Fogadjad el azt a tényt, hogy nincs háború nélkül válás

A mediáció célja az elvált házastársak közötti harag csökkentése. A közvetítő, egy semleges harmadik fél,  aki biztosítja azt, hogy mindkét fél esélyt kapjon arra, hogy a hallottnak érzett helyzetet, és a feszült témákat is feloldják.

2. Felelősségteljes magatartást tanúsítsál válás során is

Ne feledjtsd, ez a válás a gyermekekről és rólatok szól, nem az ügyvédekről. Inkább fogadjatok közvetítőt, biztosítva ezzel, hogy a válásról  egy semleges, a konfliktuskezelésre kiképzett harmadik fél segítségével tárgyaltok. Az ügyvédekkel ellentétben a közvetítőnek nem az az érdeke, hogy csak az egyik fél járjon jól. Az ő motivációja, hogy olyan megállapodásra jussatok, mellyel együtt tudtok élni évekig.

3. Lassítsad a folyamatot

Bár a felnőttek gyakran akarnak gyorsan túlleni az egészen, de ne felejtsd el, hogy a gyermekeknek időre van szükségük a alkalmazkodáshoz. Szánjál időt a kérdéseik megválaszolására és ha szükséges, fontoljátok meg szakembertől való segítségnyújtás kérését is.

4. Fogadjad el, hogy gyermeknek mindkét szülőre szüksége van – és joga is van hozzájuk

Annak ellenére, hogy mérges lehetsz a házastársadra, ne feledjtsd el, hogy gyermekeid szeretik és szükségük van a másik szülőre is. Fontold meg, hogyan lehet mindkét fél jelenléte  jelen (például este esti jó éjszakai hívások vagy fényképek a gyermek szobájában) az ő kis életükben akkor is, ha külön éltek.

5. Együttműködés a gyermekek érdekében

Ez az egyik legjobb ajándék, amelyet gyermekeiteknek adhattok. A gyermekeknek stabilitásra van szükségük. A szülők közötti folyamatos konfliktus növeli a gyermekek szorongását. Ez azt jelenti, hogy nem csak a válási eljárás során való együttműködésre van szükség, hanem a jövõbeni megállapodást is be kell tartani – illetve minden olyan kérdést meg kell oldani, amelyek a gyermekek kapcsán felmerülnek.

6. Ne gúnyolódj a gyermek előtt

Amikor rosszindulat hagyja el a szádat a gyermek előtt, akkor nem csinálsz mást, mint felnőtt problémákat helyezel a vállára. Azt üzened ezzel a gyerekednek, hogy az a rész, amely tulajdonképpen hasonló a másik szülőhöz és ami benne is van, rossznak számít. Ennek az lesz a végeredménye, hogy hibásnak érzik magukat a viszály miatt. Azzal, hogy a gyerek előtt kiengeded a dühödet, megmérgezitek a kapcsolatukat nemcsak a másik szülővel, hanem saját magáról alkotott véleményét is rontja, ezzel aláásva a gyermeknek a szülőbe vetett bizalmát is.

7. A válás nem a család vége

Fontos a gyermekeid jóléte szempontjából, hogy úgy érezzék magukat, mintha még mindig van családjuk. Segítsél nekik megérteni, hogy a válás azt jelenti, hogy kettős háztartásúak. Ide tartozik a nagycsalád, még akkor is, ha titokban azt reméli, hogy soha többé nem keresztezik egymást az útjuk.

8. Ismerjétek fel, hogy a kompromisszumra mindig szükség van

Ez kulcsfontosságú a harag csökkentésében. Tisztességtelennek érzett pillanatokban se felejtsétek el, hogy a másik fél is lehet kompromisszumkész.

9. Nézzél szembe azzal a ténnyel, hogy mindenki veszít valamit

A válás során az egyik legnagyobb veszteség a jövőbeli álmok elvesztése, amikor is már a régi családi forma átalakul, helyébe másik szerepkör lép, valamint a feladatfelosztások másként alakulnak. Adjál magadnak időt és helyet a szomorúságnak, elbúcsúztatva a múltat, hogy helyet tudjál adni az újnak.

10. Engedjed el a haragot, és folytassad az életet

Az ellenségeskedés és a harag megtartása önpusztító. Ez azt segíti elő, hogy a múltban maradj és megakadályozod egyben azt is, hogy új örömöket találjál az életben. Az elfogadás kegyelme egészséges minden résztvevő számára – különösen saját magad számára.  A válás során a stressz és a harag enyhítésének egyik módja egy közvetítő felkérése. A megfelelő közvetítő segíthet navigálni az együttnevelési megállapodások komplex kérdéseiben, látva a jelenlegi konfliktusokat, hogy megalapozott mediációs megállapodást hozzatok létre, amely a következő években a legjobban fogja szolgálni a családotokat.

Megosztás:

További cikkek:

Az élet, ami a *lelked* zongoráját elhangolta

Batyuk és útravalók, melyeket a hátadaton görnyedve magadra aggadtál a hosszú út során. Szerepek, melyeket eljátszottál már életed színpadán, voltál már feleség, gyermekei mellett virrasztó

Amikor életed regénye porrá válik…

Amikor valami végetér. Amikor nem csak egy fejezet zárul le, hanem szinte egy emberöltőnyi regény is. Amit eddig dédelgettél történet, minden lapjával együtt porrá lett

Foglaljon még ma egy ingyenes 30 perces hívást!