BLOG

10 aranyszabály, ha békében akartok válni gyerekkel

Válás gyerekkel

A válás az egyik legnehezebb helyzet, amellyel életében találkozhat az ember. Most úgy tűnhet, hogy te és házastársad már soha többé nem lesztek ugyanabban a szobában feszültség és ellenségeskedés nélkül. Ha közös gyermekeitek is vannnak, mindent meg kell tennetek annak érdekében, hogy a haragon túl tudjatok lépni és megtaláljátok az utat az érzelmileg egészséges jövő és a barátságos válás irányába.

Kövessétek ezt a 10 aranyszabályt a közös szülőség jövőbeli létrehozásához.

1. Fogadjad el azt a tényt, hogy nincs háború nélkül válás

A mediáció célja az elvált házastársak közötti harag csökkentése. A közvetítő, egy semleges harmadik fél,  aki biztosítja azt, hogy mindkét fél esélyt kapjon arra, hogy a hallottnak érzett helyzetet, és a feszült témákat is feloldják.

2. Felelősségteljes magatartást tanúsítsál válás során is

Ne feledjtsd, ez a válás a gyermekekről és rólatok szól, nem az ügyvédekről. Inkább fogadjatok közvetítőt, biztosítva ezzel, hogy a válásról  egy semleges, a konfliktuskezelésre kiképzett harmadik fél segítségével tárgyaltok. Az ügyvédekkel ellentétben a közvetítőnek nem az az érdeke, hogy csak az egyik fél járjon jól. Az ő motivációja, hogy olyan megállapodásra jussatok, mellyel együtt tudtok élni évekig.

3. Lassítsad a folyamatot

Bár a felnőttek gyakran akarnak gyorsan túlleni az egészen, de ne felejtsd el, hogy a gyermekeknek időre van szükségük a alkalmazkodáshoz. Szánjál időt a kérdéseik megválaszolására és ha szükséges, fontoljátok meg szakembertől való segítségnyújtás kérését is.

4. Fogadjad el, hogy gyermeknek mindkét szülőre szüksége van – és joga is van hozzájuk

Annak ellenére, hogy mérges lehetsz a házastársadra, ne feledjtsd el, hogy gyermekeid szeretik és szükségük van a másik szülőre is. Fontold meg, hogyan lehet mindkét fél jelenléte  jelen (például este esti jó éjszakai hívások vagy fényképek a gyermek szobájában) az ő kis életükben akkor is, ha külön éltek.

5. Együttműködés a gyermekek érdekében

Ez az egyik legjobb ajándék, amelyet gyermekeiteknek adhattok. A gyermekeknek stabilitásra van szükségük. A szülők közötti folyamatos konfliktus növeli a gyermekek szorongását. Ez azt jelenti, hogy nem csak a válási eljárás során való együttműködésre van szükség, hanem a jövõbeni megállapodást is be kell tartani – illetve minden olyan kérdést meg kell oldani, amelyek a gyermekek kapcsán felmerülnek.

6. Ne gúnyolódj a gyermek előtt

Amikor rosszindulat hagyja el a szádat a gyermek előtt, akkor nem csinálsz mást, mint felnőtt problémákat helyezel a vállára. Azt üzened ezzel a gyerekednek, hogy az a rész, amely tulajdonképpen hasonló a másik szülőhöz és ami benne is van, rossznak számít. Ennek az lesz a végeredménye, hogy hibásnak érzik magukat a viszály miatt. Azzal, hogy a gyerek előtt kiengeded a dühödet, megmérgezitek a kapcsolatukat nemcsak a másik szülővel, hanem saját magáról alkotott véleményét is rontja, ezzel aláásva a gyermeknek a szülőbe vetett bizalmát is.

7. A válás nem a család vége

Fontos a gyermekeid jóléte szempontjából, hogy úgy érezzék magukat, mintha még mindig van családjuk. Segítsél nekik megérteni, hogy a válás azt jelenti, hogy kettős háztartásúak. Ide tartozik a nagycsalád, még akkor is, ha titokban azt reméli, hogy soha többé nem keresztezik egymást az útjuk.

8. Ismerjétek fel, hogy a kompromisszumra mindig szükség van

Ez kulcsfontosságú a harag csökkentésében. Tisztességtelennek érzett pillanatokban se felejtsétek el, hogy a másik fél is lehet kompromisszumkész.

9. Nézzél szembe azzal a ténnyel, hogy mindenki veszít valamit

A válás során az egyik legnagyobb veszteség a jövőbeli álmok elvesztése, amikor is már a régi családi forma átalakul, helyébe másik szerepkör lép, valamint a feladatfelosztások másként alakulnak. Adjál magadnak időt és helyet a szomorúságnak, elbúcsúztatva a múltat, hogy helyet tudjál adni az újnak.

10. Engedjed el a haragot, és folytassad az életet

Az ellenségeskedés és a harag megtartása önpusztító. Ez azt segíti elő, hogy a múltban maradj és megakadályozod egyben azt is, hogy új örömöket találjál az életben. Az elfogadás kegyelme egészséges minden résztvevő számára – különösen saját magad számára.  A válás során a stressz és a harag enyhítésének egyik módja egy közvetítő felkérése. A megfelelő közvetítő segíthet navigálni az együttnevelési megállapodások komplex kérdéseiben, látva a jelenlegi konfliktusokat, hogy megalapozott mediációs megállapodást hozzatok létre, amely a következő években a legjobban fogja szolgálni a családotokat.

Megosztás:

További cikkek:

Amikor az álom valósággá válik…

Emlékszel még az érzésre, amikor évekkel ezelőtt, mintha tőrt szúrtak volna a szívedbe? Feküdtél az ágyban és amit egyedül magadhoz tudtál szorítani, az csak a

Az élet, ami a *lelked* zongoráját elhangolta

Batyuk és útravalók, melyeket a hátadaton görnyedve magadra aggadtál a hosszú út során. Szerepek, melyeket eljátszottál már életed színpadán, voltál már feleség, gyermekei mellett virrasztó

Foglaljon még ma egy ingyenes 30 perces hívást!