Kamaszmediátor

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek...

Érteni a nagygyerek nyelvén...

Ha kamaszodik a kamasz

Hogyan kommunikáljunk velük? Vagy hogyan ne.

Bár úgy tűnik, hogy nem hallgatnak a szüleikre, mégis nagy szükségük van ránk.  A szülők többségének komoly kihívást jelent szót érteni egy kamasszal. Sok esetben vágynak inkább egy más közösség társaságára, mint a saját családjukéra.  A legjobb, ha bizalommal teli, őszinte kommunikációt folytatunk velük. Nem célszerű a beszélgetést erőltetni, sokkal hatásosabb, ha a megfelelő légkört teremtjük meg neki, hogy bizalommal merjenek hozzánk fordulni. Ha mindezek ellenére se sikerül a közös nevezőt megtalálni, akkor mediátor segítségével lehet közelíteni a kis felnőtt és a szülő érdekeit.

Mediáció előnye annak rövidsége, hiszen nem garantált, hogy a fiatal sokszor meggyőzhető egy ilyen találkozásra, mégha előnye is származik belőle. Az álláspontok közelítése után a megállapodásokat írásba rögzítjük, amit annak közösen való kidolgozása ösztönzőleg tud hatni és betartást nyer. 

Serdülő és szülő mediátornál. Mi a menete?

Az anya, az apa  és a gyermek jelenlétében meghallgatásra kerülnek a felek és felvázolom a mediáció menetét és célját, és kijelölve mindenkinek a feladatát. Egy négyszemközti beszélgetés során felszínre kerül ki-ki milyen sérelmekkel érkezett. A szülőnek úgyanúgy kellenek vállalásokat tenni, mint a serdülőnek. Ez elképzelhető, hogy nem tetszést vált ki, de fontos, hogy mindenki egyenlő fél legyen ebben a viszonyban, illetve a mediáció egy demokratikus konfliktuskezelő módszer. Így a zsebpénz adása a szülő részéről vagy egyéb pozitív jutalom a tanulmányi átlag növeléséhez vagy az iskolai kimaradások csökkentéséhez tud hozzájárulni. 

Fontos, hogy annyit vállaljon mindenki, amit be is tudnak tartani. Ezt a megállapodást életkorra tekintettel ajánlatos időközönként megújítani.

 

Értsünk szót egy kamasz nyelvén...