BLOG

Konfliktust kezelni humorral?

konfliktuskezelés humorral

Nevessünk és játsszunk a nézeteltérések megoldása és a kapcsolatok erősítése céljából.

A humor és a nevetés szerepe a kapcsolatokban 

Mindannyian tudjuk, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer, és igaz is. A nevetés enyhíti a stresszt, emeli a hangulatot, és rugalmasabbá tesz. De a kapcsolatokra is jótékony hatással van. A friss kapcsolatokban a humor hatékony eszköz lehet nem csak a másik ember vonzására, hanem az esetleges kínos helyzetek kezelése érdekében is. A  humor izgalmas, friss és élénken tart. Segíthet a múltbeli konfliktusok, nézeteltérések és az apró súlyosbodások elkerülésében. A humor élvezetének megosztása meghittségét és kapcsolatot teremt két ember között  Ha nevetnek egymással, akkor pozitív kötelék alakul ki egymást közt. Ez a kötés erős pufferként működik a stressz, a nézeteltérések, a csalódások és a rossz érzések ellen a kapcsolatukban. S a nevetés valóban fertőző  is tud lenne – csak ha azt halljuk, amikor valaki nevet, arra készteti Önt, hogy mosolyogjon, és csatlakozzon a szórakozáshoz.

Ezeknek a tippeknek a segítségével megtanulhatja a humor használatát a különbözőségek eloszlatására, mindenki stresszszintjének csökkentésére és a kapcsolatok elmélyítése érdekében.

A humor használatának előnyei a kapcsolatokban 

A humor segíthet: 

 • Erõsebb köteléket alakíthat ki másokkal.
 • Egészsége és boldogsága nagymértékben függ a kapcsolatok minőségétől – és a nevetés összeköti az embereket.
 • A szelíd humor használata gyakran segít a legérzékenyebb kérdések, például a szex vagy a törvények megválaszolásában is.
 • Diffúz feszültség. A jól időzített vicc enyhítheti a feszült helyzetet, és segíthet a nézeteltérések megoldásában.
 • A problémák és kudarcok leküzdése.
 • A humor érzete az ellenálló képesség kulcsa. Segít a nehézségek elmozdításában, az időjárási csalódásban, és visszalép a hátrányoktól és veszteségektől.
 • Váltson perspektívát. A legtöbb helyzet nem olyan sötét, mint amilyennek látszik, amikor játékos és humoros szempontból tekintik őket.
 • A humor segít megváltoztatni azokat a problémákat, amelyek egyébként  károsíthatják a kapcsolatot.
 • Legyen kreatív. A humor és a játékosság fellazíthat, felélénkítheti gondolkodását és inspirálhat.

Humorral a konfliktusok kezelésére és enyhítésére 

A konfliktus minden kapcsolat elkerülhetetlen része. Akárhogy is, a konfliktuskezelés módja gyakran meghatározhatja a kapcsolat sikerét.  A  humor és a játékosság enyhítheti a feszültséget és helyreállíthatja a kapcsolatot. Tisztelettel használva egy kicsit könnyű humor gyorsan konfliktusból és feszültségeket közös szórakozássá és intimitássá válthat át. Ez lehetővé teszi, hogy meggondolatlanul nyilatkozzunk, vagy hogy a másik érzéseit megsértsük.

A humor nem csodakezelés a konfliktusok számára, de fontos eszköz lehet, hogy segítsen legyőzni azokat a durva foltokat, amelyek időnként érintik minden kapcsolatot. A humor – fájdalmas szarkazmustól vagy nevetségektől mentesen – a konfliktusokkal semlegesíti a következőket:

 • Megszakítja a hatalmi küzdelmet, azonnal enyhíti a feszültséget, és lehetővé teszi, hogy újracsatlakozzon egymáshoz.
 • Legyen spontánabb. A közös nevetés és játék segít megszabadulni a merev gondolkodásmódtól és viselkedésmódtól, lehetővé téve a probléma újszerű megjelenését és kreatív megoldásának megtalálását.
 • Legyen kevésbé védekező. Játékos körülmények között másképp halljuk meg a dolgokat, és tanulhatunk is az esetből, amely egyébként kellemetlennek vagy akár fájdalmasnak is bizonyulhat.
 • Engedje el a gátlásokat. A nevetés megnyit minket, felszabadítva bennünket annak kifejezéséhez, amit valóban érzünk, és megengedve, hogy mély, valódi érzelmeink a felszínre emelkedjenek.

Konfliktus kezelése  humorral

Ügyeljen arra, hogy mindketten belemerüljenek a viccbe. Mint minden eszköz, a humor felhasználható negatív és pozitív módon is. Például csúszós, ártalmas megjegyzések, majd a másik személy kritikája, hogy nem tudnak viccelni, még több problémát okozhat, és végül károsítja a kapcsolatot.  A humor csak akkor segíthet leküzdeni a konfliktusokat, ha mindkét fél vicces. Fontos, hogy érzékenyítve legyen a másik is. Ha az Ön partnere, munkatársa, családtagja vagy barátja nem fogja értékelni fogja a viccet, akkor ne mondja vagy tegye, még akkor se, ha „ jó móka”. Ha a vicc inkább egyoldalú, mint kölcsönös, aláássa a bizalmat és a jóindulatot, és károsíthatja a kapcsolatokat.

 Ne használjon ki humorral más érzelmeket

A humor segít ellenállni az élet kihívásainak. De vannak olyan idők, amikor a humor nem egészséges – és akkor, amikor fedélként használják a fájdalmas érzelmek elkerülése érdekében, és nem pedig probléma megoldása céljából. A nevetés elfedheti a fájdalmat, félelmet, haragot és csalódást, amelyet nem akar érezni, vagy nem tudja, hogyan kell kifejezni, de a lényege az, hogya kapcsolat javítása és élénkítésére szolgáljon.

Próbálja ki még ma, mielőtt épp valamin felkapná a vizet. Higyje el, hogy néha a közös mosoly, és nevetés csodákra képes…

Megosztás:

További cikkek:

Amikor az álom valósággá válik…

Emlékszel még az érzésre, amikor évekkel ezelőtt, mintha tőrt szúrtak volna a szívedbe? Feküdtél az ágyban és amit egyedül magadhoz tudtál szorítani, az csak a

Az élet, ami a *lelked* zongoráját elhangolta

Batyuk és útravalók, melyeket a hátadaton görnyedve magadra aggadtál a hosszú út során. Szerepek, melyeket eljátszottál már életed színpadán, voltál már feleség, gyermekei mellett virrasztó

Foglaljon még ma egy ingyenes 30 perces hívást!