BLOG

Konfliktust kezelni humorral?

konfliktuskezelés humorral

Nevessünk és játsszunk a nézeteltérések megoldása és a kapcsolatok erősítése céljából.

A humor és a nevetés szerepe a kapcsolatokban 

Mindannyian tudjuk, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer, és igaz is. A nevetés enyhíti a stresszt, emeli a hangulatot, és rugalmasabbá tesz. De a kapcsolatokra is jótékony hatással van. A friss kapcsolatokban a humor hatékony eszköz lehet nem csak a másik ember vonzására, hanem az esetleges kínos helyzetek kezelése érdekében is. A  humor izgalmas, friss és élénken tart. Segíthet a múltbeli konfliktusok, nézeteltérések és az apró súlyosbodások elkerülésében. A humor élvezetének megosztása meghittségét és kapcsolatot teremt két ember között  Ha nevetnek egymással, akkor pozitív kötelék alakul ki egymást közt. Ez a kötés erős pufferként működik a stressz, a nézeteltérések, a csalódások és a rossz érzések ellen a kapcsolatukban. S a nevetés valóban fertőző  is tud lenne – csak ha azt halljuk, amikor valaki nevet, arra készteti Önt, hogy mosolyogjon, és csatlakozzon a szórakozáshoz.

Ezeknek a tippeknek a segítségével megtanulhatja a humor használatát a különbözőségek eloszlatására, mindenki stresszszintjének csökkentésére és a kapcsolatok elmélyítése érdekében.

A humor használatának előnyei a kapcsolatokban 

A humor segíthet: 

 • Erõsebb köteléket alakíthat ki másokkal.
 • Egészsége és boldogsága nagymértékben függ a kapcsolatok minőségétől – és a nevetés összeköti az embereket.
 • A szelíd humor használata gyakran segít a legérzékenyebb kérdések, például a szex vagy a törvények megválaszolásában is.
 • Diffúz feszültség. A jól időzített vicc enyhítheti a feszült helyzetet, és segíthet a nézeteltérések megoldásában.
 • A problémák és kudarcok leküzdése.
 • A humor érzete az ellenálló képesség kulcsa. Segít a nehézségek elmozdításában, az időjárási csalódásban, és visszalép a hátrányoktól és veszteségektől.
 • Váltson perspektívát. A legtöbb helyzet nem olyan sötét, mint amilyennek látszik, amikor játékos és humoros szempontból tekintik őket.
 • A humor segít megváltoztatni azokat a problémákat, amelyek egyébként  károsíthatják a kapcsolatot.
 • Legyen kreatív. A humor és a játékosság fellazíthat, felélénkítheti gondolkodását és inspirálhat.

Humorral a konfliktusok kezelésére és enyhítésére 

A konfliktus minden kapcsolat elkerülhetetlen része. Akárhogy is, a konfliktuskezelés módja gyakran meghatározhatja a kapcsolat sikerét.  A  humor és a játékosság enyhítheti a feszültséget és helyreállíthatja a kapcsolatot. Tisztelettel használva egy kicsit könnyű humor gyorsan konfliktusból és feszültségeket közös szórakozássá és intimitássá válthat át. Ez lehetővé teszi, hogy meggondolatlanul nyilatkozzunk, vagy hogy a másik érzéseit megsértsük.

A humor nem csodakezelés a konfliktusok számára, de fontos eszköz lehet, hogy segítsen legyőzni azokat a durva foltokat, amelyek időnként érintik minden kapcsolatot. A humor – fájdalmas szarkazmustól vagy nevetségektől mentesen – a konfliktusokkal semlegesíti a következőket:

 • Megszakítja a hatalmi küzdelmet, azonnal enyhíti a feszültséget, és lehetővé teszi, hogy újracsatlakozzon egymáshoz.
 • Legyen spontánabb. A közös nevetés és játék segít megszabadulni a merev gondolkodásmódtól és viselkedésmódtól, lehetővé téve a probléma újszerű megjelenését és kreatív megoldásának megtalálását.
 • Legyen kevésbé védekező. Játékos körülmények között másképp halljuk meg a dolgokat, és tanulhatunk is az esetből, amely egyébként kellemetlennek vagy akár fájdalmasnak is bizonyulhat.
 • Engedje el a gátlásokat. A nevetés megnyit minket, felszabadítva bennünket annak kifejezéséhez, amit valóban érzünk, és megengedve, hogy mély, valódi érzelmeink a felszínre emelkedjenek.

Konfliktus kezelése  humorral

Ügyeljen arra, hogy mindketten belemerüljenek a viccbe. Mint minden eszköz, a humor felhasználható negatív és pozitív módon is. Például csúszós, ártalmas megjegyzések, majd a másik személy kritikája, hogy nem tudnak viccelni, még több problémát okozhat, és végül károsítja a kapcsolatot.  A humor csak akkor segíthet leküzdeni a konfliktusokat, ha mindkét fél vicces. Fontos, hogy érzékenyítve legyen a másik is. Ha az Ön partnere, munkatársa, családtagja vagy barátja nem fogja értékelni fogja a viccet, akkor ne mondja vagy tegye, még akkor se, ha „ jó móka”. Ha a vicc inkább egyoldalú, mint kölcsönös, aláássa a bizalmat és a jóindulatot, és károsíthatja a kapcsolatokat.

 Ne használjon ki humorral más érzelmeket

A humor segít ellenállni az élet kihívásainak. De vannak olyan idők, amikor a humor nem egészséges – és akkor, amikor fedélként használják a fájdalmas érzelmek elkerülése érdekében, és nem pedig probléma megoldása céljából. A nevetés elfedheti a fájdalmat, félelmet, haragot és csalódást, amelyet nem akar érezni, vagy nem tudja, hogyan kell kifejezni, de a lényege az, hogya kapcsolat javítása és élénkítésére szolgáljon.

Próbálja ki még ma, mielőtt épp valamin felkapná a vizet. Higyje el, hogy néha a közös mosoly, és nevetés csodákra képes…

Megosztás:

További cikkek:

Az élet, ami a *lelked* zongoráját elhangolta

Batyuk és útravalók, melyeket a hátadaton görnyedve magadra aggadtál a hosszú út során. Szerepek, melyeket eljátszottál már életed színpadán, voltál már feleség, gyermekei mellett virrasztó

Amikor életed regénye porrá válik…

Amikor valami végetér. Amikor nem csak egy fejezet zárul le, hanem szinte egy emberöltőnyi regény is. Amit eddig dédelgettél történet, minden lapjával együtt porrá lett

Foglaljon még ma egy ingyenes 30 perces hívást!